Rouw en verlies


Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw en verlies
 
     Het verlies van vitaliteit, aanvaarden van ouder worden.
     
     Het verlies van vriendschap

 
In ons leven maken we ingrijpende levensgebeurtenissen mee die vaak een grote invloed hebben op ons leven en ons dagelijkse functioneren. Je wordt – aangekondigd of onverwacht – geconfronteerd met rouw.
  •  
  • Als je het verlangen hebt om minder te verdrinken in je gevoel;
  • Als je merkt dat je op de automatische piloot verder leeft en niet meer bij je gevoel kunt;
  • Als je voelt dat een oud verlies je leven van nu bepaalt;
  • Als je je eigen draag- en veerkracht wilt herontdekken;
  • Als je graag wilt dat dit verlies een betekenisvolle ervaring voor je wordt;
Rouw laat zich altijd voelen in je lichaam. Dat heb ik zelf, o.a. na het plotselinge overlijden van mijn beide ouders in heel korte tijd, ook heel duidelijk ervaren. Ik ervaarde een grote schok en ik bevroor als het ware. Ik moest door gaan met regelen van allerlei zaken maar ik liet het gevoel van gemis niet toe. Daar was geen ruimte voor. Mijn lichaam voelde hard en strak.
Waar kun jij je verlies voelen? Ken je de pijn in je hartstreek van het verdriet? Of span je juist voortdurend je kaken door de boosheid over wat er is gebeurd? Het kan ook zijn dat je zo geschrokken bent dat al je spieren pijnlijk zijn aangespannen. Misschien ben je juist het contact met je lichaam wel kwijt, puur om het vol te kunnen houden.
Ik kan je helpen om te luisteren naar de taal die jouw lichaam nu spreekt. Het is troostend om je in alle rust aan te laten raken en ruimte te kunnen geven aan wat je voelt.
Dat je een bedding vindt om in te kunnen rusten en waarin je kracht kunt (her)vinden.
Naast massage werk ik ook met andere begeleidingsvormen om stil te staan bij je verlies. Ik kan mijn handen stilleggen op een plek die om aandacht vraagt. Dan kun je nog verfijnder gaan voelen. We kunnen gaan wandelen in de natuur om daar in stilte naar jezelf te luisteren. Steeds is je lijf het uitgangspunt. Dat kan je vertellen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Datzelfde lijf laat je ook ervaren waar je kracht en vertrouwen te vinden zijn.

 ' Nu de landkaart hier zo voor me ligt zie ik het.
   Wat is er veel gebeurd.' 


Erkenning dat er veel is gebeurd kan helpen om verder te komen. Dat er rouw mag zijn.
Bovenstaande zin heeft mij dat laten zien. Je lichaam nodigt je uit aanwezig te zijn bij wat je voelt. In dit geval stilstaan bij dat gemis onderdeel van je is geworden. Maar er is in rouw veel meer te voelen dan gemis. We zijn vaak zo geneigd om weg te gaan van pijn, van wat niet fijn is. Om een oplossing te willen vinden voor pijn en verdriet. Mijn ervaring is dat er pas stroming en verandering kan komen, als je eerst kunt toelaten wat er nu is. Dat geeft herstel van de verbinding met jezelf.

Tekst is tot stand gekomen door het lezen van ervaringen van collega's uit het Netwerk
Rouwen met compassie waar ik deel van uitmaak. Ik heb de nascholing Lichaamsgerichte therapie bij rouw en verlies onder leiding van Corinne de Graaf in 2019 gedaan.

Hieronder treft u de link aan van het netwerk, waar u ervaringsverhalen kunt lezen
die mogelijk helpend kunnen zijn voor uw situatie.


https://rouwenmetcompassienetwerk.nl

Ter informatie:

Op zaterdag 6 november 2021 van 11 u tot 15.30 u wordt in Krimpen aan de Lek in de Ontmoetingskerk, Hoofdstraat 90, een informatiemarkt " Rondom de dood " georganiseerd. Ik zal daar met een stand aanwezig zijn. U bent van harte welkom
U kunt alvast de website van de infomarkt bezoeken.